till startsidan     

Svänghjulsgenerator från Steyr som ersätter remdriven generator och elverk

Ett nytt och trendgivande utvecklingsarbete har resulterat i världens första integrerade svänghjulsgenerator för nöjes- och lätt kommersiellt bruk. Detta är resultatet av ett samarbete mellan STEYR MOTORS och den Slovenska tillverkaren av elektriska fordonskomponenter och elektronik, ISKRA.

IFG är ett magiskt ord för ägare av fritids- och kommersiella båtar. Vad betyder detta i praktiken?

STEYR IFG kombinerar motor och elverk i en enhet. Denna monteras på motorns svänghjul innanför en ”normal” svänghjulskåpa. Längden på motorinstallationen ökar med endast 30 mm. Vi utnyttjar den nya teknologin med permanentmagneter vilket innebär att STEYR har valt den mest tillförlitliga, robusta och underhållsfria teknologi som finns.

Tekniska data:(produktblad )
- 3-fas borstlös generator
- 14V alternativt 24V (tillval) spänning (från 1500 v/min upp till motorns max. varvtal)
- 2 oberoende system med 14V/150A alternativt 28V/85A laddningsström för batteriladdning eller tillsammans med en inverter 230V/5kW

Fördelarna vid drift är imponerande. Den ordinarie generatorn och drivremmarna kan tas bort. IFG laddar redan vid tomgångskörning och ger full effekt vid hög tomgång (1500 v/min). Jämfört med små marina elverk uppnås en dramatisk minskning av ljudnivå och vibrationer. Man har:
• Endast ett aggregat för framdrivning + generatorfunktion
• Endast en ”servicepunkt”
• Endast ett ”motorrum”

Med IFG får man en låg ljudnivå tack vare lågt motorvarv, en extremt ekonomisk lösning tack vare lågt inköpspris tillsammans med låg bränsleförbrukning. Behovet av ett separat elverk försvinner och man kan spara in vikt/ utrymme och underhållskostnader.

STEYR IFG erbjuds till alla 4- och 6-cylindriga STEYR Marinmotorer som levereras för att användas tillsammans backslag, vattenjet eller Volvo Pentas 290-drev. STEYR IFG är lämplig för alla typer av båtar som segelbåtar, planande båtar, deplacerande båtar och arbetsbåtar. Det finns ingen begränsning för var den kan användas.

Vi visar igen viljan och förmågan från STEYR MOTORS att uppfylla marknadens krav på unika och driftssäkra lösningar.

STEYR MOTORS är ett centrum för innovativ och avancerad utveckling av marin teknologi.

 Åter till startsidan 

rev jan -08